tiistai 28. joulukuuta 2010

Oma huone

Manna muutti itsenäisyyspäivän viikolla omaan huoneeseen. Etenkään minä en saanut nukuttua kamalan hyvin, sillä olin jatkuvassa valmiustilassa ja lopulta aloimme epäillä Mannankin unien häiriintymistä meidän läsnäolon vuoksi. Kellon siirtämisen jälkeen ja monen uuden asian melkein samaan aikaan oppiminen syksyllä aiheutti sen, että Manna alkoi heräillä ajoittain aika tiuhaan, mutta välillä tulee entisenlaisia unijaksoja, jolloin herätään vain kerran. Olin niin onnellinen, että Manna alkoi nukkua kokonaisia öitä alle nelikuisena, mutta luonnollisesti koko ensimmäinen vuosi on jatkuvaa rytmin hakemista kaikenlaisten mullistavien asioiden myötä. Usealla lapsella omaan huoneeseen siirtäminen tai vieraassa paikassa nukkuminen on auttanut saamaan pitempiä unipätkiä. Näistä ajatuksista se sitten lähti.

Onhan nyt toki pitempi matka lasta syöttämään kun huone on ihan toisessa päässä kämppää, mutta se on sujunut silti oikein hyvin. Olemme käyttäneet nyt vielä itkuhälytintä, vaikka lapsen heräämisen kuulee ilman sitäkin oikein hyvin. Itkuhälytin kuitenkin mahdollistaa hieman nopeamman reagoinnin, jolloin lapsen saa takaisin unille liukkaammin. Aamulla herätessään tyttö ilmoittaa asian selkeästi ja huoneeseen mennessämme, siellä on yleensä vastassa aurinkohymyinen lapsi. Hänellä ei tuntunut olevan ensimmäisen yönkään jälkeen turvaton olo, vaikka emme olleetkaan heti siinä vieressä.

Vaikka muutosta on jo useita viikkoja, en ole vieläkään kunnolla tottunut siihen, että nukkuman mennessä ei tarvitsekaan varoa tytön heräämistä tai että voin laittaa valon päälle ja alkaa lukea. Aika vapauttava tunne!

Tyttö on tuntunut viihtyvän huoneessaan muutenkin oikein hyvin ja leikkiikin siellä mielellään. Olemme laittaneet hänen lelut alahyllyille laatikoihin, jotka hän osaa vetää ulos. Tytön huoneessa sijaitseva työpiste tulee vielä siirtymään makuuhuoneeseemme kun mieheni on saanut rakennettua sinne samanlaisen, mutta siromman pisteen. Nykyinen pöytä ja hyllyt jäävät tytön huoneeseen hänen tavaroilleen ja tuleville askarteluilleen. Alkuperäisen suunnitelmani mukaan huoneen väreiksi piti tulla puna-kelta-valko-vihreä, mutta viime hetkellä väriyhdistelmä muuttuikin vaaleanpuna-vihreä-valko-ruskeaksi, mikä on mielestäni ehdottomasti parempi ja rauhallisempi kokonaisuus.

Kaikenkaikkiaan siirtäminen on tuntunut kaikkien kannalta hyvältä ratkaisulta.


Huone valmiina.


Piirtämäni julisteet muuttivat väriä vielä viime tipassa. Alahyllyillä olevat laatikot on helppo vetää esiin leikkien alkaessa.


Työpiste, josta lähtee koneet ja työpaperit muualle.


Mummin laitokselle tuomat sukat olivat ensimmäistä kertaa Mannan jaloissa neuvolan tädin kotikäynnillä kuusi päivää syntymän jälkeen. Halusin laittaa muistoksi esille jotakin näistä ensimmäisistä päivistä.


Juliste 1 kokonaisuudessaan.


Juliste 2 kokonaisuudessaan.

2 kommenttia:

Maija kirjoitti...

Huone on kyllä tosi kaunis ja viihtyisä. Hieno juttu, että Mannan siirtyminen omaan huoneeseen kävi helposti ja oli hyvä ratkaisu.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos Maija! Kyllä se selvästi on parempi kuin nukkua meidän kanssa samassa huoneessa. Ja omat lelutkin kiinnostavat taas ihan eri tavalla kun on oma leikkipaikka. Vaikka kyllä niitä leikkejä on tietenkin muuallakin kodissa.

t