maanantai 4. tammikuuta 2010

Hankinta

Kävimme viime lauantaina ostamassa Pöksylle turvakaukalon. Päädyimme Britaxin malliin, jossa tuntui olevan hyvien sivutyynyjen lisäksi hyvin tilaa pituuskasvullekin. Kaikenlisäksi mallista löytyi musta väri: heh, linja siis pysyy. Ja tässä vielä linkki syksyllä hankkimiimme Crescentin m300 -vaunuihin. Värinä siis musta valkoisilla putkilla ja tereillä. Istuma-asentoon nostettuna ne näyttävät tältä.

Vaikka aika alkaa käydä melko vähiin, silti tuntuu vielä siltä etten uskalla tehdä oikein mitään hankintoja. Vaikka kuinka selitän itselleni, että vaunut ja turvakaukalo ovat tarpeellisia hankkia ennen lapsen syntymää, silti välillä tulee ajatus, että mitä jos se tuottaa huonoa onnea tai jotain sen kaltaista. Onneksi pääsin (taas toistaiseksi) suhteellisen hyvin eroon tuosta ajatuksesta ja nyt kaukalo on turvallisesti kaapissa rattaiden seurana odottamassa Pöksyn ulkoistumista. Samalla kävimme Ikeassa ostamassa vähän lisää säilytyslaatikoita ja muita käytännöllisiä asioita. Ostimme myös hoitoalustan ja pari lasipurkkia vanupuikoille, lapuille, talkille jne ja lisäksi muita käytännöllisiä säilytysratkaisuhankintoja esimerkiksi kierrätettäville asioille. En ole viime aikoina käynyt Ikeassa kovinkaan paljon, sillä välttelen hankkimasta liikaa tavaroita sieltä. Huonekaluja (lukuunottamatta esim. jonkinlaisia hyllyjä) en enää sieltä halua, sillä en halua että Ikea hallitsee kotini sisustusta. Mutta säilytystuotteiden, tyynyjen, tyynynpäällisten, pyyhkeiden, lakanoiden, kynttilöiden, lampunvarjostimien ja kehysten hankkimisessa paikka on oivallinen. Rakastan järjestystä, joten kaikki laatikot, korit sun muut ovat mieleeni. Tarkastelin lasten osastolla lakanavalikoimaa samalla kun ostimme hoitoalustaa. Olihan siellä aika mukavasti repertuaaria, mikä oli tietenkin hyvä tietää tulevaisuuden kannalta. Olisimme ostaneet samalla reissulla vannan, mutta värinä oli vähän liian ärjy sininen. Vaikka se halpa olikin, en silti halua mitä tahansa hätiköityjä ostoksia kotiini. Oloni oli hieman koominen, sillä nyt olin "yksi heistä", stereotyyppisistä naisista, jotka pyörivät miestensä kanssa Ikean lasten osastolla mahat pystyssä. Tilanne huvitti minua melkoisesti – ja tuntui samalla mukavalta; kuulunhan nyt "klubiin." Turvakaukalokaupassa minua vasta huvittikin, sillä siellähän 90% asiakkaista on mahat pitkänään pohtimassa hankintoja.

Tarkastelin eilen illalla Suomalaisen Vauvakirjan suosittelemaa listaa ennen vauvan syntymää tehtävistä hankinnoista. Minun pitää käydä hakemassa jossain vaiheessa vielä mm. liivinsuojuksia, imetysliivit ja sen semmoista. Lisäksi pitäisi käydä ostamassa pari muovifroteekangasta lisää sängyn patjaa suojaamaan, sekä sadesuoja vaunuihin. Mutta Pöksy kuitenkin syntyy kylmänä vuodenaikana. Ulkoilua ei siis voi aloittaa ihan heti, joten sekään tuskin on mikään akuutein hankinta.

Äitiyspakkauksen peitto vaikuttaa hyvältä, joten se menee pitkään ennen kuin seuraavan kokoinen peitto täytyy hankkia. Sen päälle täytyy ostaa pari lakanaa lisää, sillä se äitiyspakkauksen lakana ei yksin riitä. Jotkut käyttävät vauvan peittona tyynyliinaa ja jotain kevyttää pehmeää vilttiä, joten ehkä päädyn käyttämään myös niitä. No, aika näyttää. Hoitoalustan päällä aion käyttää normaaleja froteisia käsipyyhkeitä, jotka ovat kooltaan juuri sopivia ja helppo heittää pesuun. Niitä meillä riittää. Sitten täytyy ostaa muutamat tarpeeksi ylös ulottuvat sukat, jotka saa kätevästi pysymään potkuhousujen päällä. Sitten alkuhankinnat alkavatkin olla siinä. Mitä nyt jotain pieniä juttuja, kuten talkkia, vauvashampoota sun muita tarvikkeita täytyy vielä ottaa huomioon. Onneksi äitiyspakkauksessa oli jo aika kattava määrä kaikenlaista tarpeellista aina kosteusvoidetta ja kynsisaksia myöten. Kaiken kaikkiaan ei siis ole tarvinnut kamalasti juoksennella ostelemassa asioita, eikä hankinnoista ole ollut mitään paineita muutenkaan. Niitä ehtii sitten kertyä ajan mittaan. Pääasia, että alussa kotona on kaikki välttämättömin.

Listaa katseltuani suuni suorastaan loksahti auki, sillä siinä kerrottiin joidenkin hankkivan erikseen "parvekevaunut" pelkästään lapsen nukuttamista varten. Kyllä kai sitä nyt on kätevämpiäkin (ja halvempia) tapoja nukuttaa lasta parvekkeella kuin ostaa toiset vaunut!! Onneksi hankkimissamme vaunuissa on se loistava ominaisuus, että kopan saa helposti irti ja liitettyä "jalaksiin" joko kehdoksi tai keinumattomaksi alustaksi, joten Pöksyn voi hyvin nukuttaa sillä tavalla, jos parvekeunille laitetaan. Ei tarvitse laittaa lattialle, joka voi hohkata kylmää kopan läpi paksusta matosta huolimatta, eikä raijata koko vaunuja sinne.

Sitten mietityttää vaippa-asia. Äitispakkauksen mukanahan tuli muutamat kestovaipat, jotka näyttivät oikein käteviltä. Siskoni on siirtynyt viimeisen lapsensa kanssa kestovaippoihin, joten olen saanut niihin sitä kautta hieman tuntumaa. Aion kuitenkin ainakin aluksi käyttää kertakäyttövaippoja, sillä jo yksistään vauva-arkeen ensimmäisen lapsen kanssa totuttelu vie varmasti oman aikansa (vaikka onneksi en ole ihan täysin tottumaton vauvojen kanssa, mikä helpottaa epäilemättä monessa asiassa). Haluaisin kuitenkin käyttää lapsellani luontoystävällisempiä maissivaippoja, joihin olen myös saanut tutustua siskoni kautta. Sitten omatunto ei ainakaan soimaisi niin paljon kun menen kertakäyttövaippojen kanssa siitä mistä aita on matalin.

Kun jään lomalle, järjestelen Pöksyn vaatteet ja tavarat sitä varten tyhjennettyyn kaappiin. Järjestystä ja järjestelyä rakastavana oikein odotan tätä projektia. Sinne täytyy vain hankkia muutama lisähylly, sillä se on nyt toiminut ns. "pitkänä kaappina", jossa on vain henkaripuu ja yksi hylly. Vaikka siskoltani lainaksi saamiamme vauvan vaatteita on aika mukava määrä, järjestely ei kuitenkaan tule viemään kovinkaan paljon aikaa.

Toivon olevani äitiysloman alettua vielä niin hyvässä kunnossa, että pääsen myös ulkoilemaan useasti, vaikka vaan superhitaalla tahdilla. Minä jään vapaapäivinä helposti sisälle kököttämään, joten nyt olisi hienoa säiyttää jonkinlainen päivärytmi ja siihen ei auta muu kuin alussa pakottaa itsensä aamulla hyvissä ajoin ylös, sitten jossain vaiheessa ulos, kunnes siitä tulee hyvä rutiini. Seuraan tilannetta mielenkiinnolla, toivottavasti voin nauttia hyvästä olosta viimeisenkin kuukaudenkin alettua ja siihen on enää kolmisen viikkoa aikaa. Hui!

2 kommenttia:

Marika kirjoitti...

Kyllä ne parvekevaunut oli aika kätsyt, maksettiin omistamme 10 euroa tms. (Ei ollut hissiä kerrostalossa, ja ulkovaunut sai jättää ulko-ovelle.) Oli sellaiset ruskeat samettiset suoraan 70-luvulta. Tosin ne oli aika kätevät sisälläkin - esim. ruokaa laitettaessa sai vauvan rullattua mukana keittiöön. Sitteriä en käyttänyt lainkaan, se kuulemma passivoi lasta.. Kyllä meille sellainenkin käytettynä ostettiin, mutta käyttämässä jäi. Ennen syöttötuolia soseensyötössä oli vauvalla vanha auton turvaistuin, joka todettiin aivan liian turvattomaksi autoiluun. Mutta toimi oivasti sitterin sijaan syöttökaukalona :-D

Anonyymi kirjoitti...

Tiia, iloitsen siitä, että on olemassa päivystys ja siellä odottavaa äitiä ymmärtävää väkeä.Nyt tarvitset tukea, kun on aikaa kuulostella oloa. Kohta on kiire, kun pikku Pöksy huutaa "äääääääitiiiiii...!