maanantai 21. maaliskuuta 2011

Newsflash!

Parin viikon sisällä on tapahtunut huimaa oppimista!

Manna innostui viime viikolla kävelemään oikein olan takaa. Olin hänen kanssa vanhemmillani kun mies oli työreissulla (Levillä, eli kamalaa työntekoa se olikin.. :). Ennen kuin lähdimme kotoa, mies sanoi että Manna alkaa ihan varmasti kävellä mummilassa enemmän. Niin kävikin – heti ensimmäisenä iltana. Seuraavana iltana tyttö innostui niin paljon, että etapin saavutettuaan lähti saman tien taas jatkamaan matkaa toiseen suuntaan. Näyttää hauskalta kun tyttö nostaa hartiat korviin, kädet pystyyn pään korkeudelle ja lähtee köpöttelemään. Tätä kaikkea säestää tuttu hihkuminen. Konttaaminen on edelleen pääasiallinen liikkumistapa, mutta nyt huomaa, ettei se huvita enää niin paljon kun kävelemisen makuun on kerran päästy. Kahdella jalalla liikkuminen yleistyykin huimaa vauhtia.

Puheen kehitys on myöskin ottanut huiman askeleen. Manna juttelee aina vaan enemmän kunnon puheen kuuloisella siansaksalla, jopa unissaan. Tähän mennessä selkeitä sanoja ovat "hauva", "kissa", "ei", "nam", "hei" ja "amma" (=anna). Kun tytöltä kysyy miten hauva sanoo, hän osaa vastata "hauhauhau". Manna ymmärtää puhetta häkellyttävän paljon. Hänellä on esimerkiksi vanha kännykkä leikkipuhelimena ja pyysin häntä laittamaan sen korvalle ja soittamaan jollekin. En näyttänyt eleillä, miten se pitäisi tehdä. Ennen sitä tyttö ei ollut älynnyt puhelimen funktiota, mutta sillä hetkellä tapahtui ihmeitä: hän laittoi puhelimen korvalleen ja katsoi minua iloisena. Sama tehtiin monta kertaa. Samoin kun häntä pyytää antamaan jonkin esineen, vaikkapa pienenpienen puisen kissahahmon, hän ottaa sen heti lelukasan keskeltä. Kun kysyy missä on Unikki, hän hakee sen. Eräänä päivänä pyysin häntä hakemaan pallon ja sen hän teki. Manna osaa näyttää missä on korva, nenä ja napa. Hän osaa näyttää pyydettäessä paljon esineitä, sellaisiakin, joita en ikinä uskoisi hänen osaavan. Olemme kyllä olleet aina kovia juttelemaan ja kertomaan hänelle esineiden ja asioiden nimiä, mutta on se silti huimaa miten helposti lapsi oppii. Nyt tämä kaikki ilmenee yhä selkeämmin.

Nykyään ei tarvitse kuin sanoa jokin lause kun tyttö ymmärtää heti mistä on kyse. Toki hän ei kaikkea ymmärrä, mutta paljon kuitenkin. Hän saattaa esimerkiksi lähteä edeltä johonkin paikkaan, esimerkiksi katsomaan jotain asiaa toiseen huoneeseen, aamu- tai iltapesulle, potalle, vaihtamaan vaippaa, syömään tai nukkumaan.

Manna on osannut juoda itse pullosta makuuasennossa jo pitkän aikaa ja olemme yrittäneet opettaa Mannaa juomaan itse myös istuma-asennossa. Pullon kallistus ei ole luonnistunut, vaikka kuinka olemme näyttäneet. Tyttö ei ole ollut mielissään tästä harjoituksesta, vaan työntää vihaisesti juomaa kohti meitä, että juottakaa! Mummi sai muutoksen tähänkin asiaan. Se vain tapahtui yhdessä sekunnissa ja siitä lähtien Manna on osannut kallistaa pulloa tai nokkamukia itse. Hurraa!

Omin avuin syöminenkin sujuu aina vaan paremmin. On mukava antaa tytölle ruoka eteen kun hän alkaa heti innokkaasti syödä sitä itse. Lusikan käytön kanssa on vielä paljon treenattavaa, mutta jollain konstilla se ruoka aina suuhun löytää. Manna on älynnyt pureskelun jo ihan täydellisesti ja syö nyt yhdellätoista hampaallaan ihan saman koostumuksen ruokaa kuin me muutkin. Ja ruoka maistuu.

Oma tahto on voimistunut aikamoisesti. Manna on aina ilmaissut mielipiteensä hyvin selkeästi, mutta nyt se on vieläkin kirkkaampaa. Aika selkeä muutos tapahtui siinä yhden vuoden korvilla. Lapsi on saanut todella paljon lisää varmuutta eri asioihin. Kun hän keksii vaatia jotakin kovaäänisesti, meidän vanhempien olisi niin helppo antaa periksi pienille asioille, ihan huomaamattakin. Jatkuvasti tulee eteen tilanteita, joissa Manna yrittää käyttää tilannetta hyväkseen, mutta kun yrittää muistaa olla johdonmukainen ja käyttää maalaisjärkeään, sillä pääsee jo varmasti pitkälle. Välillä sitä saa oikein muistuttaa itseään siitä, ettei Manna ole enää vauva, jonka kanssa moni asia on huomattavasti mutkattomampaa. Kaikki tapahtuu niin nopeasti, ettei sitä aina tajua, miten paljon tuon ikäinen jo ymmärtää ja osaa.


Vanhempien sängyssä on hauska peuhata.

Ei kommentteja: