tiistai 5. huhtikuuta 2011

Harakka huttua keittää

Mieheni on opettanut Mannalle Harakka huttua keittää -leikkiä, jota on leikitty jossain vaiheessa myös muskarissa. Eilen näin ensäimmäisen kerran kun tyttö avasi kämmenensä ja hämmensi sitä sormellaan. Aika liikuttava tilanne.

Manna on kollegoidensa tavoin aika kova vetelemään tavaroita pois kaapeista, koreista, laatikoista ja milloin mistäkin. Viime aikoina on tullut mukaan myös siivoaminen (jes). Kun kielsin Mannaa tänään levittämästä paperiroskiksen sisältöä ympäriinsä, hän katsoi minua "no höh, aina kaikki kiva kielletään" -ilmeellä ja alkoi lapata niitä takaisin. Samoin kävi likapyykkitynnyrin kanssa. Ensin hän levitti kaiken lattialle ja sitten korjasi paikalleen. Ainakin melkein kaikki. Joku roti! Kyllähän sitä nyt pitää kuri olla jo pienestä pitäen, joten ojensin lapsen korjaamaan sen viimeisenkin käsipyyhkeen pestävien joukkoon. Ja Mannahan korjasi.

Tytöstä on tullut parin viime kuukauden aikana aika kova apulainen ja mitä milloinkin tehdään, pikku häärääjä on paikalla ääntä nopeammin. Mieluisimpia avustustilanteita ovat tiski- ja pyykinpesukoneiden tyhjennys ja pyykkien kuivumasta ottaminen. Pienet kädet ojentavat esineen yksi kerrallaan.

Nyt on tullut selviä merkkejä myös itse pukemisesta. Omin avuin yritetään pukea kenkiä, pipoa, kaulaliinaa ja vaikka mitä. Toistaiseksi vasta niiden pois ottaminen tuottaa tavoitteen mukaista tulosta, sillä pukeminen vaatii vielä vähän hiomista. Erityisen hauskaa on tutkia äiskän ja isin kenkäkaappia ja sovitella sen sisältöä jalkoihin... Itse olisi myös harjattava hiuksia ja pestävä hampaita ja ne toimenpiteet alkavatkin sujua aina vaan paremmin.

Joka päivä saa ihmetellä hymyssä suin lapsen uusia oivalluksia. Esimerkiksi tänään Manna keksi heittää Unikin sänkyynsä laidan yli ja vetää sen pinnojen välistä taas syliin. Tätä toistettiin lukuisia kertoja ja se oli aina yhtä hauskaa. Lopulta poistuin hoitamaan loppuja aamuaskareita yksitoikkoiseen ohjelmanumeroon vedoten ja jätin lapsen jatkamaan uutta leikkiään.

On se ihmeellinen olento tuo ihmislapsi.

Ei kommentteja: