sunnuntai 13. syyskuuta 2009

Rokote

Pitkään asiaa harkittuani, en todellakaan aio ottaa sikainfluenssarokotetta. Minulla on siihen mielestäni ihan hyviä syitä. Olen allerginen ja koska rokotetta ei olla ehditty testaamaan kunnolla, en halua riskeerata. Sain viime syksynä allergiareaktion jo pelkistä antibiooteista, joten mitä voi tapahtua tällaisen tuntemattoman lääkkeen kanssa? Kuuntelin viime viikolla erään lääkärin puhetta radiosta. Hän sanoi, ettei itse ottaisi ikipäivänä kyseistä rokotetta ja hyvin monet muut lääkärit ajattelevat samoin. Katselin aamulla sikainfluenssa.fi -sivustoa, jossa listattiin rokotteen yleisesti havaittuja haittavaikutuksia. Lista on melko vaikuttava:

Ainakin seuraavia haittavaikutuksia on havaittu yleisesti influenssarokotteilla:

  • Hermoston häiriöt, päänsärky
  • Ihon ja ihonalaiskerrosten häiriöt, hikoilu
  • Tuki- ja liikuntaelimistön ja sidekudosten häiriöt, lihassärky, nivelsärky
  • Yleisluontoiset ja annostuspaikan häiriöt, kuume, huonovointisuus, vilunväreet, väsymys, punoitus, turvotus, kipu, mustelmat, kovettuma
  • Veren ja imunestejärjestelmän häiriöt, ohimenevä trombosytopenia, ohimenevä lymfadenopatia
  • Immuunijärjestelmän häiriöt, allergiset reaktiot, jotka johtavat harvinaisissa tapauksissa sokkiin, angioedeema
  • Hermoston häiriöt, neuralgia, parestesia, kouristuskohtaukset, myös kuumeiset kouristuskohtaukset, neurologiset häiriöt, kuten enkefalomyeliitti, neuriitti ja Guillain-Barrén oireyhtymä
  • Verisuonistohäiriöt, vaskuliitti, johon liittyy erittäin harvinaisissa tapauksissa ohimeneviä munuaishäiriöitä.
  • Ihon ja ihonalaiskerrosten häiriöt, yleistyneet ihoreaktiot, kuten kutina, nokkosihottuma tai määrittelemätön ihottuma.
Vaikka rokotteen tarkoitus on suojella kansaa, en silti halua alkaa koekaniiniksi noin vieraan lääkkeen kanssa, etenkään nyt kun kuulun riskiryhmään. Pelkkä ajatuskin puistattaa. Voihan se olla, että neuvolantädit alkavat moralisoida tai sitten ei. Onhan jokaiselle toki tulossa oma rokotteensa, joten olenko huono ihminen tai itsekäs jos kieltäydyn tästä oikeudesta? Ja jos käykin niin ikävästi, että saan viruksen, osoitetaanko minua sormella "mitäs me sanoimme" -tyypisesti? En tiedä, mutta oikeastaan on ihan sama mitä neuvolantädit tai muut ajattelevat. Mieluummin seuraan vielä sivusta, minkälaisia kokemuksia ihmisillä tästä tulee olemaan.

Ei kommentteja: